VelosiMed center


   VelosiMed center

 

Zdravila za odvajanje od kajenja povzročajo resne mentalne motnje: celo samomore!


< Enostavno in učinkovito odvajanje od nikotina brez kemije!

Spoštovani bralci,

Leta 1997 je FDA dala zeleno luč za uporabo bupropiona (Zyban, GlaxoSmithKline) in 2006 vareniclina (prodaja se pod imenom Champix/ Chantix Chantix, Pfizer) kot zdravili za odvajanje od kajenja.

Samo nekaj let za tem FDA opozarja, da morata ti dve zdravili in vsi njuni generiki nositi jasno opozorilo, da lahko povzročata resne mentalne motnje ozirom nevropsihične simptome. Ti simptomi so med drugim lahko: sprememba značaja, sovražnost, razdraženost, depresija, samomorilske misli in celo samomorilsko obnašanje in poskusi samomora.

Ta zahteva temelji na poročilih ameriških zdravnikov in farmacevtov, ki so v the treh letih zabeležili 98 samomorov in 188 poskusov samomorov, ki so bili posledica jemanja vareniclina. Pri bupropionu so te številke sicer občutno nižje, vendar glede na to, da statistika kaže, da ta poročila v ZDA zaobsežejo le do 10 % vseh primerov (v Sloveniji je ta statistika še občutno slabša), si lahko izračunate kako velike so te številke v resnici!

Kljub temu, da ti dve zdravili (lahko) povzročata hude mentalne motnje, FDA ne priporoča njuno ukinitev, z razlago, da sta učinkoviti pri odvajanju od kanjenja in da to prevaga njune resne (možne) posledice na mentalno zdravje ljudi, ki ti zdravili uporabljajo. Hmm?! Kajenje je torej škodljivejše kot samomor za vaše zdravje?! Delno se lahko strinjam: kajenje je (lahko) samomor na dolgi rok.

Vir: Uradna stran FDA (Food and Drug Administration - http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm170090.htm

Pri nas sta ti dve zdravili še vedno obravnavani kot povsem varni: povzetek Pfizerjevega sporočila na OSTA (Originalna sporočila za javnost): “ Klinični preizkusi so pokazali, da se telo dobro odziva na varenicline, saj je odstotek negativnih reakcij, ki so zahtevale prekinitev terapije, podoben kot pri uporabi placeba. Najbolj pogosti stranski učinki so bili slabost, glavobol, nespečnost in sprememba sanj.”

Pri nas imamo zelo uspešen slovenski izdelek za odvajanje od kajenja, ki pa seveda ne more biti deležen tako agresivnega oglaševanja kot Zyban in Chantix, nima pa nobenih neželjenih stranskih učinkov – Antinikotan!

Za uspešno odvajanje od kajenja vam priporočamo Solpipo, kombinacijo Antinikotana, Paksatana in usterezne psiho- ali hipnoterapije (če želite tovrstno pomoč nas lahko pokličete na 040 907 664 ali 04 2555031).Mojca Studen univ. dipl. fiz.


< Enostavno in učinkovito odvajanje od nikotina brez kemije!
 most-si d.o.o.   
Hrib 21, 4205 Preddvor  
Tel: 04 2555031 
GSM: 040 907 664, 040 852 049 
e-posta: info@most-si.com