VelosiMed center


   VelosiMed center

 

Povezava med sladkimi pijačami in Alzheimerjevo boleznijo


ali

Grenka plat sladkih pijač

Prepoved oglaševanja gaziranih pijač

Ta teden sta se Coca Cola in PepsiCo (junij 2008), kot dva največja prozvajalca brezalkoholnih pijač, odpovedala oglaševanju svojih gaziranih pijač otrokom, mlajših od 12 let. Odločitev so v evropskem združenju, ki zastopa proizvajalce pijač, UNESDA, sprejeli že pred dvema letoma, a je veljalo le na območju Evrope, do konca leta pa bodo te smernice zajele ves svet. Prekinitev oglaševanja mlajšim starostnim skupinam velja za sladkane pijače in se ne nanaša na vodo ter na naravne sokove. Omejitev oglaševanja izhaja iz prizadevanj po izboljšanju zdravja otrok. Veliko študij je namreč potrdilo, da so sladke brezalkoholne pijače eden od glavnih vzrokov debelosti. Debelost pa je le eden od najbolj opaznih posledic pitja sladkih (gaziranih) pijač.

Študija dr. Ling Li na Univerzi v Alabami (ZDA)      < na vrh

je pokazala povezavo med Alzheimerjevo boleznijo in večjimi količinami zaužiitega sladkorja. Testna skupina miši je 25 tednov ob normalni prehrani pila 10% sladkorno raztopino, medtem, ko je kotrolna skupina miši pila vodo. Odmerek sladkorne raztopine ustreza približino 5 pločevinkam gazirane sladke pijače za človeka.

Primerjave skupin so pokazale povečano maso v testni skupini za 17 % glede na kontrolno skupino. V testni skupini se je tudi dvignila raven holesterola in pojavilo pomanjkanje insulina, ki je znak sladkorne bolezni.

V času eksperimenta so z mišmi delali poskuse, v katerih so morale pokazati miselne in spominske sposobnosti. V nekaterih tovrstnih testih so miši iz testne skupine dosegale zaznavno slabše rezultate, kot miši iz kontrolne skupine, ki so pile samo vodo. Spremembe v možganih je ob koncu poskusa potrdilo podvojeno število amiloidov v možganih miši iz testne skupine. Amiloid je patogena proteinska/glikoproteinska substanca, ki se odlaga med celicami najrazličnejših tkiv in organov. Amiloid beta se pojavlja v cerebralni poškodbah pri Alzheimerjevi bolezni in je eden od zanesljivih znakov bolezni.

Predstavniki proizvajalcev pijač so ugovarjali, da je bilo v testni skupini le 7, v kontrolni pa 8 miši. Zato po njihovem raziskava statistično ni zajela dovolj velikega števila. Po svoje je to res, a podvojeno število amiloidov v testni skupini kaže na očitno razliko, ki ne meče dvoma na 'premajhni vzorec', da bi morali onesrečiti še nekaj sto ali tisoč miši.

Ugovor je tudi bil, da povprečno človek spije le pločevinko pijače na dan, in ne pet. Jaz ne spijem niti ene, mnogi izmed vas tudi ne. Torej nekdo mora spiti dve, tri... pločevinke (ali plastenke) sladke pijače dnevno, da zadržimo povprečje. Na koncu se vsak zase odloči, kaj bo počel (pil).

V prihajajočih toplih dneh nam bo gotovo zelo prijal kozarec sveže vode, ki je pri nas še večinoma dobre ali celo izvrstne kvalitete. Iz svežega sadja, ki ga bo vedno več v naslednjih dneh, pa si lahko pripravimo tudi osvežilen sok in zaužijemo zmerno količino enostavnih sladkorjev z obilico vitaminov. Pa ne pozabite: sladkorji se ne nahajajo samo v gaziranih pijačah - tudi sicer poskušajmo omejiti porabo sladkorja.

Spletne povezave:

> soda & Alzheimer
> Medicine net: novica
> Soda obesity


< Nazaj na kazalo
 most-si d.o.o.   
Hrib 21, 4205 Preddvor  
Tel: 04 2555031 
GSM: 040 907 664, 040 852 049 
e-posta: info@most-si.com