VelosiMed center


   VelosiMed center

 


Izvori elektrosmoga in njegovi vplivi na človeški organizem

avtor intervjuja: Mag. Roman Zidarič

Spoštovani!
V spodnjem besedilu je v strjeni obliki predstavljeno vse, kar smo Puruše slišali na predavanjih o elektrosmogu v Vlodropu.

Q: Ali v praksi z meritvijo dobiš veliko dodatne informacije v območju 2-100 kHz (kar meri 3830B), ali pa gre za marginalne vrednosti?

A: Velika večina nizkofrekvenčnega elektrosmoga je v obliki električne napeljave, t.j. 50 Hz. Vendar pa to ni lepa sinusoida, zelo močni so tudi prispevki prvih lihih harmonikov (150 Hz, 250 Hz). Napetost v električnem omrežju je precej popačena zaradi raznih adapterjev, tako navadnih, kot preklopnih (switching power supply, npr. v računalnikih). Ker te naprave požirajo tok v sunkih, to popači tudi samo napetost v omrežju, tako da imamo tudi višje frekvence. Zgoraj omenjeni preklopni napajalniki najprej usmerijo omrežno napetost, nato pa jo razsekajo s frekvenco 30 kHz (nad slušnim pragom), ker je za takšen signal potreben zelo majhen transformator. Zaradi višjih harmonikov te naprave sevajo tja do nekaj MHz (praviloma so oklopljene). Podoben vir višjih frekvenc so tudi zatemnilniki za navadne žarnice, ker odsekajo sinusoido nekje na sredi. Vir višjih frekvenc je tudi npr. TV, ki ima horizontal rescan okrog 15 kHz, ali pa še več, če je digitalen. Višje frekvence sevajo tudi razni gospodinjski aparati, zaradi iskrenja na ščetkah komutatorjev elektromotorjev. Zelo močno sevanje imajo tudi moderni hibridni avtomobili, ki sintetizirajo krmilne napetosti za sinhrone elektromotorje, ker je to bolj učinkovito. Takšni motorji poganjajo tudi naše nove Siemensove rdeče lokalne vlake. Baje je dosti sevanja tudi sicer v električnih vlakih, pa tudi blizu železnice. Med motorji imajo verjetno največji vpliv na možgane brivniki in sušilniki las, tako magnetno, kot el. polje v celem spektru nižjih frekvenc. Naslednji vir višjih frekvenc so elektronsko krmiljene varčne žarnice, ki krmilijo neonko s sintetizirano izmenično napetostjo pravokotne oblike in s frekvenco 30 kHz. Pravokotna oblika je koristna za neprekinjeno ohranjanje populacije ionov v neonki (ni utripanja), in ker je to najenostavneje. A pravokoten signal ima cel kup harmonikov tja do 10 MHz. En moj prijatelj v Ameriki je imel enostaven detektor-ojačevalec, ki je nizkofrekvenčni signal peljal direktno na zvočnik. Slišali smo tudi LCD zaslone.

Q: Nekateri znanstveniki so mnenja, da električno polje ne more prodreti v notranjost človeškega telesa. A je to res?

A: Človeško telo je električni prevodnik, kar pomeni, da se zunanje električno polje nevtralizira z gibanjem električnega naboja, ki se nabere na površini telesa. Statično električno polje torej res ne more prodreti v telo, pa tudi sicer električno polje premika le naboje na površini telesa, v glavnem ione v krvi kapilar kože. Kljub temu paje statistika pokazala, da je po vpeljavi električne napeljave v nekaterih državah v Afrikibistveno naraslo število primerov levkemije med otroci.

Q: Kakšna je nevarnost magnetnega polja?

A: Za razliko od električnega polja pa magnetno polje z lahkoto prodre v notranjost človeškega telesa, kjer inducira tokove. Sam sem si enkrat naredil namizno svetilko z močjo 50W, ki sem jo priključil na vir enosmerne napetosti 12V. V priključnih žicah je tekel enosmerni tok 4A. S premikanjem glave v bližini teh žic sem v glavi čutil ostro bolečino. Res je sicer, da jakost magnetnega polja hitreje upada z razdaljo od vodnika pod tokom (s kubom razdalje), ter da se zaključi samo vase (električno polje se lahko zaključi v zemljo, tako da jakost električnega polja skoraj ne upada z razdaljo).Če torej nismo preblizu transformatorjev in motorjev, bo jakost magnetnega polja dosti manjša. Zaščita pred magnetnim poljem ni tako enostavna kot pred električnim poljem, ker se magnetno polje izmuzne skozi vsako špranjo. Uporabljajo se posebni materiali -mu zlitine z visoko magnetno permeabilnostjo.

Q: Kakšna je pa nevarnost elektromagnetnega smoga pri višjih frekvencah?

A: tevilo virov elektrosmoga pri višjih frekvencah (tipično od 1 MHz do 10 GHz) je zelo naraslo v zadnjih letih. Na prvem mestu je seveda treba omeniti GSM aparate, ki so oddajniki mikrovalov z močjo tja do1W v neposredni bližini glave. Sevanje je največje med pogovorom na kraju, kjer je signal relejne postaje zelo šibak. Zato je vedno dobro med pogovorom v zaprtem prostoru stopiti k oknu, ker je tam signal relejne postaje pravilomamanj zastrt. Mobitel sicer sevaz minimalno močjo, ki zadošča za dobro zvezo z relejno postajo. Treba se je tudi zavedati, da mobitel občasno oddaja signale tudi takrat, ko ne govorimo (vzdržuje zvezo z najbližjim relejnim stolpom). Glede nevarnosti sevanja mobitela v bližini glave pa naslednje. Nihče ne zanika, da sevanje mobitela vpliva na možgane, razlike so le v tem, koliko je to nevarno. Za uradno znanostpostane to sevanje nevarno šele takrat, ko se možgani začnejo kuhati (temperatura možganov naraste za 1 stopinjo C). Če pabi bilnaš kriterij poškodba genetskega materiala, bi bilo maksimalno dovoljeno sevanje za več velikostnih razredov nižje. Nekateri zato priporočajo, da se mobitel ne nosi pripet za pas. Jakost sevanja upada s kvadratom razdalje od vira, zato je priporočljivo uporabljati slušalke za mobitel. Tu sicer obstaja mnenje, da slušalke usmerijo mikrovalove v glavo, zato se dobijo tudi slušalkez zvočnocevjo, tako da žica ne pride do glave. Po mojih izkušnjah je uporaba slušalk dosti boljša rešitev.Če potrebujete mobitel le zaradi dosegljivosti,je priporočljivo uporabljati pager, ker pager nič ne oddaja. Ko pridemodo telefona, pa pokličemo nazaj.Vse zgoraj navedeno velja tudi za brezžične stacionarne telefone.

Naslednji skupek močnega elektrosmoga pa so osebni računalniki, še posebej prenosniki. Pri prenosnih računalnikih se zadnje čase uveljavlja moda, da imamo vse zunanje naprave na računalnik priključene preko radijske povezave (WiFi, Bluetooth, brezžične miške in tipkovnice). Vse te povezave zelo močno sevajo v področju mikrovalov, z merilniki elektrosmoga jih lahko zaznamo tudi na razdaljah več sto metrov. Če želite zmanjšati svojo izpostavljenost elektrosmogu, vam močno odsvetujem uporabo teh naprav. Za uporabnike prenosnih računalnikov je zelo priporočljiva uporaba zunanje tipkovnice. Prenosni računalniki močno sevajo v področju mikrovalov, še posebej če niso v kovinskem ohišju. Poleg tega imamo tudi magnetno polje iz trdega diska, zato je bolje imeti roke stran od prenosnika. Prav tako se priporoča uporaba zunanje miške. V zadnjem času prevladujejo le optične miške, čeprav takšne miške bolj sevajo, kot starejše miške s kroglico. Razlika je tudi v porabi energije, nove miške porabijo tudi do petdesetkrat več toka. Poleg tega moramo pri prenosnih računalnikih tudi povsem onemogočiti brezžične povezave, ker računalnik kar naprej poskuša vzpostaviti povezavo z zunanjimi napravami.

Q: To se sliši zelo reakcionarno. Ali ste nasprotnik napredka?

A:Napredka nihče ne more ustaviti. Med novimi stvarmi pa seveda obstajajo razlike v tem,ali so vskladu z življenjem, ali pa mu škodijo. Noben znanstvenik ne more vnaprej predvideti, ali bodo njegova odkritja škodljiva, ali ne. Samo s pomočjorazuma ni mogočevedeti, kako bo vesolje kot celota reagiralo. Dober primer za to je odkritje jedrske cepitve. Ko je Otto Hahn zvedel za Hirošimo, je razmišljal o samomoru. Močno se je namreč zavedal svoje karmične odgovornosti. Zdi se, da imajo novejše tehnologijevedno bolj dolgotrajne učinke na okolje.Kemično onesnaženje lahko traja desetletja, jedrsko na tisoče let.Genetsko onesnaženje pa je praktično neizbrisljivo. Mahariši je rekel, da če bi se genetski inženiring neovirano razmahnil po svetu, bi to pomenilo konec življenja na Zemlji. Na finejših ravneh delovanja Narave obstaja vedno večji dinamizem, nedoločljivost in nelokalnost. To je tudi razlog, da naša klasična, redukcionistična, linearna in časovno invariantna znanost vedno težje obvladuje finejše ravni Narave, ki so domena kvantne fizike. Stranski učinki modernih tehnologij so nujna posledica tega nepopolnega razumevanja znanstvenikov.

Za razliko od moderne znanosti, ki štarta na klasičnem nivoju močno zlomljene simetrije in izoliranih zakonov Narave, pa Maharišijeva Vedska znanost začne iz točke popolnega poenotenja vseh zakonov Narave, iz Enotnega Polja. Na stotine znanstvenih raziskav je namreč pokazalo, davsakdo med namiposeduje najbolj razvit instrument v vesolju, ki nam omogoča neposredno izkušanje EnotnegaPolja in popolno poenotenje z ustvarjalnim procesom, ki je odgovoren za nastanek vsega, kar nas obdaja. Vsakdo med nami si želi vedno več in več. To je naravno, kajti človeški potencial je neskončen. Mahariši je v tem času oživel to prastaro, popolnoznanost, ki vsakomur omogoča doseganje popolne izpolnitve, kar je najvišji cilj življenja, Razsvetljenje.
Novice
 most-si d.o.o.   
Hrib 21, 4205 Preddvor  
Tel: 04 2555031 
GSM: 040 907 664, 040 852 049 
e-posta: info@most-si.com