VelosiMed center


   VelosiMed center

 

Preživeti v razburkanem “morju” elektromagnetnega smoga: 2. del


< Nazaj na kazalo
Najpogostejši in najmočnejši izvori EMP doma

EMP smog: 1. del
EMP smog: 3. del

Varnost bivanjaZgornja shema prikazuje varnost oziroma nevarnost bivanja v bližini električnih vodov. To razpredelnico sta že leta 1979 objavila raziskovalca N. Wertheimer in E. Leeper in sicer na podlagi epidemološke študije obolelosti otrok za levkemijo v Denverju, ZDA (Electrical wiring configurations and childhood cancer. American Journal of Epidemiology 109:273-284, 1979). Okoli te raziskave je bilo kar veliko debat, tako za, kot proti. Nekateri so študiji očitali nekorektnost, češ, da v njej niso dejansko merili velikosti elektromagnetnega polja (EMP), temveč so samo upoštevali razdaljo od električnih vodov. Ko se gre za zdravje ljudi, posebej še otrok, se takšna prerekanja zdijo nekoliko smešna (najbolj žalostno pa je, da nekateri te brezplodne debate še kar naprej zagovarjajo). V tako resnem primeru je pač popolnoma irelevantno, ali obstaja korelacija med oddaljenostjo in levkemijo otrok ali med velikostjo EMP in levkemijo. Jasno je, da če bi N. Wertheimer in E. Leeper v svoji študiji EMP tudi merila bi bila verjetno korelacija med pogostnostjo levkemije pri otrocih in velikostjo EMP še večja. To so kasneje tudi pokazale študije in raziskave drugih znanstvenikov. Dandanes celo v dokumentu ICNIRP-a (mednarodna agencija za neionizirajoče sevanje) iz leta 1996 o direktivah za zaščito pred EM smogom, priznavajo, da obstaja korelacija med izpostavljenostjo EMP in pogostostjo levkemije pri otrocih.

V grobem lahko iz teh raziskav zaključimo, da se verjetnost levkemije pri otrocih poveča za dvakrat že pri 0,2 mikrotesla in potroji pri 0,35 mikrotesla (mikrotesla je 1 milijoninka tesla) pri omrežni frekvenci 50 ali 60 Hz.

Torej: če živite blizu visokonapetostnih vodov ali vaš otrok hodi v vrtec ali šolo, ki je v bližini primarne ali sekundarne električne distribucije, poskrbite, da bo vaš otrok primerno zaščiten!


Najpogostejši in najmočnejši izvori EMP doma      < na vrh

Zaenkrat dokončnih odgovorov o škodljivosti in mejah EM sevanja še ni. Novejše raziskave, ki se ukvarjajo tudi s poškodbami na celični in molekularni ravni, vedno bolj pomikajo te meje navzdol, proti nižjim vrednostim komponente magnetnega polja in manjšim gradientom polja.

Zato ne bo odveč, če se držimo nekaj napotkov in poskušamo čim bolj zmanjšati svojo izpostavljenost virom neionizirajočega sevanja (NIS), tako naravnega kot umetnega.

Izogibajmo se električnim napravam, ki za svoje delovanje ne uporabljajo sinusnih napetosti (neonske žarnice npr.), saj zaradi tega sevajo v okolje veliko višjeharmonskih frekvenc in ne le 50 Hz. Raziskave kažejo tudi na to, da je človeško telo bolj občutljivo na nekatera frekvenčna območja kot na druga - stroka govori o t.i. fizioloških oknih. Žal vse več raziskav kaže, da je eno od oken tudi pri 50 Hz, torej pri standardni frekvenci električnega omrežja v celotni Evropi!

Nadalje moramo zmanjševati čas izpostavljenosti EM sevanju, kolikor je to mogoče in smotrno. Izklapljajmo naprave, ki jih ne potrebujemo, poskrbimo za pravilno in dobro ozemljitev vseh električnih naprav v hiši, odmaknimo največje porabnike električne energije čim dlje od bivalnih prostorov in prostorov v katerih spimo. Če je mogoče ponoči izklopimo vsaj varovalko za spalnico ali pa posteljo odmaknimo vsaj 20 cm od sten po katerih teče električna napeljava. Obstajajo tudi varovalke s katerimi lahko ponoči prekinete tok v celi ali samo v delu hiše in ki se preklopijo takoj, ko se pojavi zahteva po el. toku. Na primer: ko ponoči vstanete in želite prižgati luč, sistem to zazna in preklopi na vklop...

e posebej morajo paziti na čim manjšo izpostavljenost EM sevanju nosečnice in osebe, ki načrtujejo zanositev, ker so raziskave pokazale, da so spolne celice še posebej občutljive za NIS. Zelo verjetna je tudi povezava med povečano verjetnostjo spontanih splavov in izpostavljenosti NIS.
Viri: A. G. Karthasev: Stress development in postnatal ontogeny in animals during chronic effect of alternating electric field, First congr. of E.B.E.A., Brussels, January 23-25 (1992),
A. L. Larsen: Congenital Malformation and Exposure to High Frequency Electromagnetic Radiation Among Danish Physiotherapists; Scand J Work Environ Health 17:pp 318-23 (1991)
M. I. Lindhbom in drugi: Magnetic Fields of Video Display Terminals and Spontaneous Abortion; Am J Epidemiol; 138:pp 1041 - 51 (1992).

V spodnji razpredelnici so navedeni najpogostejši in najmočnejši viri NIS v naših domovih, ter velikost gostote magnetnega polja v milijoninkah tesla. Verjetno boste preprečili marsikateri glavobol, če si boste lase sušili kar naravno, moški pa so verjetno že večkrat slišali, da so najbolje obriti kadar uporabljajo britvice in brivsko peno ali gel. Tako izločimo že dva, precej pogosto uporabljena pripomočka, ne da bi pri tem trpelo naše udobje, pa še račun za elektriko bo manjši...

Seveda lahko nekaj storimo tudi tako, da se aktivno zaščitimo pred NIS. Priporočamo vam, da nosite Q-Link, ki vas bo ščitil tudi takrat, ko se izpostavljenosti EM sevanju ne morete izogniti! O kliničnih študijah in raziskavah, ki potrjujejo, da vas Q-Link uspešno ščiti pred EM smogom si lahko preberete na strani: raziskave.Mojca Studen, univ. dipl. fiz.


Novice s podobno tematiko:

Vpliv Lune na magnetno polje Zemlje
Intervju mag. Romana Zidariča
EMP smog: 1. del
< Nazaj na kazalo
 most-si d.o.o.   
Hrib 21, 4205 Preddvor  
Tel: 04 2555031 
GSM: 040 907 664, 040 852 049 
e-posta: info@most-si.com