VelosiMed center


   VelosiMed center

 


Ženske pozor ! Visok krvni sladkor v povezavi z rakom.

Zaključek dolgoletne švedske študije ugotavlja, da so ženske z visokim krvnim sladkorjem (hiperglikemija) bolj podvržene rakavim obolenjem kot ženske z nizkim krvnim sladkorjem. In gre za nekatere najbolj smrtonosne oblike raka: rak trebušne slinavke in rak maternice (endometrialni rak). Tu ne gre za ženske z diabetesom, temveč za zdrave individume s povišanim sladkorjem v krvi.

Pri moških niso ugotovili splošne povezave med hiperglikemijo in rakom.
Pri ugotavljanju povezav med hiperglikemijo in posamezno obliko raka so raziskovalci ugotovili, da je so ljudje (tako moški kot ženske) s hierglikemijo bolj nagnjeni k raku trebušne slinavke, raku sečil in melanomu - najhujši obliki kožnega raka.

tudija je zajela 64 000 posameznikov. Vsi so bili nekadilci, niso imeli sladkorne bolezni ali raka ( razen okoli 1000 ljudi v raziskavi je že prebolelo blažje oblike kožnega raka). V povprečju so spremljali vsakega posameznika celih osem let. tudija govori samo o verjetnostih in zaključi, da bi bilo za končne zaključke potrebno več raziskav. Seveda pa, verjetno kljub temu ne bo odveč, če kontroliramo svoj krvni sladkor in ga držimo v normalno ( nizkih ) mejah.

Izvorni članek: Stattin, P. Diabetes Care, March 2007; vol 30: pp 561-567.
Novice
 most-si d.o.o.   
Hrib 21, 4205 Preddvor  
Tel: 04 2555031 
GSM: 040 907 664, 040 852 049 
e-posta: info@most-si.com